Auditul social

Directori generali, directori generali adjuncți și manageri din 21 de județe din țară participă azi și mâine la o discuție despre Auditul Social, într-un curs organizat de HHC România. Scopul este analiza domeniului auditului social și a conceptului de auditor social. În perioada următoare, va fi dezvoltată componenta de audit extern al serviciilor sociale, tocmai pentru că, la ora actuală, serviciile publice specializate în asistență socială nu au organisme de audit extern. Pentru copiii din serviciile sociale, pentru familiile aflate în dificultate, dar și pentru angajații din sistemul de stat, auditul social extern va fi un barometru de cuantificare a calității ocrotirii și serviciilor oferite.

Tineri care au grijă de tineri

TASIS, o Școală Internațională Americană, vine din 2002 la HHC Romania. Până acum, au fost în jur de 270 de elevi. Fiecare copil își plătește drumul, cazarea și masa, iar pe lângă asta, donează o sumă de bani, organizând și diverse evenimente de strângere de fonduri: vând prăjituri, fac tombole, spală mașini, își vând produsele de artă. Fondurile sunt fie folosite pentru vizitele în Romania, fie pentru alte proiecte speciale pe care le solicităm pentru copii: autovehicule de transport, clubul de karate, familiile din programul de prevenire. Activitățile dureaza tot anul lor scolar.Pe lângă acestea, donează și produse: haine, încălțăminte, jucării, rechizite, articole sportive, bani pentru cheltuielile unor tabere la mare pentru copiii din serviciile în care lucrăm, sau pentru mobilier și aparate electrocasnice. Tot tinerii elevi (au între 12 și 18 ani) scot copiii în oraș la prăjitură, sau la pizza.

De data asta, elevii lucrează la un Centru Maternal, unde fac mărțișoare împreună cu copiii. Zugrăvesc sala de la Centrul de Zi și două dormitoare de la Centrul de Primire în Regim de Urgență, care vor fi și decorate. La Casa de Tip Familial Dragoș Vodă, au curățat două dormitoare, care vor fi și zugrăvite în zilele care urmează. La Casa de Tip Familial Tompa, amenajează la subsol un "club" pentru tinerii din casă.

Tinerii de la TASIS se înțeleg foarte bine cu copiii, iar după-amiezele sunt rezervate activităților cu aceștia. Au donat foarte multe materiale pentru mărțișoare și felicitări de 1 si 8 Martie, iar toate produsele folosite pentru activități sunt cumpărate de ei.

E un exemplu despre cum trebuie începută educația responsabilității sociale din copilărie. Și despre cum trebuie să-ți pese de cei mai puțin norocoși, chiar dacă destinul a fost generos cu tine.

Mulțumim, TASIS International School in England!

HHC UK câștigă argintul la Design Business Association Award!

Website-ul Hope and Homes for Children UK a primit premiul de argint, Silver Design Business Association,  la gala de premiere Design Effectiveness Awards 2013, săptămâna trecută. Premiul are rolul să ”recunoască modul în care design-ul coerent, bine gândit și profesionist pot să aducă beneficii organizațiilor”. Aceste premii sunt recunoscute ca repere în industria de design și în cea creativă. Hope and Homes for Children a intrat în categoria Digital category, cu The Daily Mail, Bath Rugby și Royal Caribbean Cruises Ltd, aflați de asemenea printre câștigători. Site-ul The Daily Mail a câștigat aurul în categoria digitală. Alte branduri care au primit premii la gală au fost Adidas, Marks & Spencer"s, Nestle și Lloyds TSB.

Bravo colegilor noștri, Beth, Steve și Verity din echipa HHC UK!

Copii din sistemul de protecție, legați de paturi în spital

Ți-ai imagina copilul tău de doi ani, legat de mâini și de picioare de pat, în spital? Dacă ai avea un copil cu nevoi speciale, l-ai lăsa de izbeliște, neglijat și abuzat prin violență prin spitalele din țara noastră? Cât de mult s-a desensibilizat sistemul de protecție a copilului, dacă șase copii cu nevoi speciale sunt abandonați de serviciile publice specializate în protecția copilului, în spitale? Cât de înrăit trebuie să fie sistemul social în care existăm, dacă e nepăsător în fața violenței manifestate asupra unor copii fără nici un fel de posibilitate de a se apăra? "În legea sănătăţii mintale este permisă contenţiunea persoanelor cu tulburări psihice în unele condiţii deosebite, pentru a-i proteja de accidente în timpul manevrelor de diagnostic şi tratament. Se încadrează în cadrul legii, nu spun că măsura e corectă sau incorectă, ci că se încadrează în lege". Asta spune preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie. Iar medici psihiatri emit anacronisme: legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală ar fi în favoarea lor, pentru că, nu-i așa, ”îşi pot face rău”... În loc să vină cu alternative, cu soluții, sau cu blamări oficiale ale acestor exemple de comportament de o hidoasă nepăsare.

În ce fel de țară trăim? Cât de dezumanizat e sistemul social din care facem parte? Când vom ajunge să prețuim demnitatea la care orice om, nu mai vorbesc orice copil - are dreptul?

Emil Olteanu e Director de Dezvoltare al HHC Romania

Din 1 ianuarie, a preluat frâiele dezvoltării organizaționale în Hope and Homes for Children România. Emil Olteanu e sângele proaspăt de care aveam nevoie. Cu experiența lui, vrem să ne dezvoltăm capabilitățile de a strânge fonduri în țară, iar Emil se va ocupa direct de asta. Facem foarte multe programe, lucrăm cu foarte mulți copii, cu numeroare familii, iar aspirația mea e ca Emil să poată transmite asta celor foarte mulți care încă nu au auzit de noi și să construiască noi parteneriate. Succes, Emil și bun venit în echipă!