Copiii mei, Mara si Aaron, aleargă cu mine în sprijinul celor mai vulnerabili dintre copii

Pe 5 octombrie, alături de doi dintre copiii mei, Mara, de 17 ani și Aaron, de 14 ani, voi alerga la Maratonul Internațional București. Sunt bucuros că ei doi au avut inițiativa să se implice, în sprijinul celor mai vulnerabili dintre copii, aceia care încă supraviețuiesc în instituții și cei pe cale să fie rupți de familiile lor.

În maraton, suntem însoțiți de peste 60 de suporteri, celebrități și prieteni, al căror scop e să strângă fonduri în folosul celor mai vulnerabili copii și al celor mai sărace familii.

Fiți alături de noi, ajutați-ne să strângem fonduri pentru eradicarea instituționalizării copiilor și pentru prevenirea abandonului!

Vă rugăm să donați la http://hhc.galantom.ro/stefandarabus1

Vă mulțumim!

IMPACT - training marca HHC România, în Bulgaria

Echipa HHC Bulgaria participă la transformarea sistemului de protectie a copilului, susținând dezinstituționalizarea și dezvoltarea serviciilor de tip familial în comunitate. În prezent, la nivel național, se lucrează intens la dezvoltarea serviciilor de tip familial destinate copiilor și tinerilor cu nevoi speciale. O parte importantă a acestui proces este pregătirea personalului care lucrează cu copiii și tinerii. Ne-au lansat invitația de a-i ajuta  și astfel, o parte a echipei de training din România, se află în Ruse pentru inițierea managerilor din servicii în munca lor de zi cu zi cu persoanele cu nevoi speciale și comportament dificil. Otto și Reka, fiind insoțiți de Dr. Delia Pop, Director de Programe din partea HHC Marea Britanie, vor prezenta IMPACT - o nouă metodologie de lucru cu persoanele cu nevoi speciale și comportament dificil, timp de trei zile. Metoda IMPACT s-a născut ca urmare a parteneriatului dintre Autistic Services, Inc. din Statele Unite ale Americii si Fundația Hope and Homes for Children România, în încercarea de a oferi copiilor care și-au petrecut o mare parte din viață în instituții, o a doua șansă de a-și trai viața în demnitate. Autorii acestui manual, Veronica Federiconi și Bianca Stegeran, au pornit de la crezul că persoanele cu nevoi speciale pot învăța și se pot dezvolta în mijlocul comunităților din care fac parte. Dar pentru a ajunge aici, trebuie să schimbăm ideile despre limitările pe care presupunem că persoanele cu nevoi speciale le au.

IMPACT este inovator, multidisciplinar, axat pe fiecare individ în parte, activ, continuu și transformativ!

De-a lungul celor trei zile, aprofundăm elemente despre drepturile persoanelor cu nevoi speciale, discutăm despre conceptul de nevoi speciale și dificultățile lor caracteristice, metode de intervenție strategică, abordarea multidisciplinară, abordarea comportamentului dificil și susținerea comportamentului pozitiv.

Participă 16 reprezentanți ai echipei HHC Bulgaria, care vor disemina metodele învățate în serviciile în care lucrează, pentru un impact mai mare în viețile a cât mai mulți copii și tineri. Și această întâlnire este doar începutul unui proces de durată, în care HHC România va împărtăși din experiența proprie pentru a schimba mentalități și atitudini pentru ca persoanele cu nevoi speciale să se poată dezvolta și să fie recunoscute  ca membri de valoare ai comunităților din care fac parte.

Tineri români și maghiari se implică împreună în proiecte sociale

Parteneriatul încheiat anul trecut cu organizația HUREKA din Tiszadob, Ungaria, pentru proiectul european Tineret în Acțiune,  a fost despre compararea procesului democratic între România și Ungaria. Tinerii din proiectele noastre au vorbit despre colaborarea dintre participanți și comunitate, municipalitate, autorități guvernamentale și organizații non-guvernamentale. Am ales 15 tineri între 15-24 ani și câte trei lideri de grup din fiecare țară. Am pus accentul pe categoria copiilor proveniți din sistemul de protecție a copilului și ne-am concentrat pe copiii instituționalizați. Participanți au fost tinerii din casele de tip familial din Baia Mare și Sighetu Marmației. După vizita în Ungaria, din luna aprilie, a venit rândul nostru să organizăm întâlnirea din Baia Mare. Timp de o săptămână, 30 de tineri din cele două țări au avut ocazia să se cunoască mai bine, să învețe lucruri noi despre ce ar trebui să însemne democrația și, nu în ultimul rând, să se distreze. În fiecare zi au purtat discuții teoretice în prima parte a zilei, iar în a doua jumătate au vizitat orașul, au întâlnit partenerii din cadrul International School of Transylvania, pe domnul Dan Onoriu iar domnul Dan Carpov le-a vorbit despre Consiliul Local al Tinerilor din Baia Mare.

Norbi, Doru, Andrei, Anamaria, Aurel, Claudiu, Matei , Iosif, Alina, Florentina, Dina, Adriana, Elena, Cristina și Mihai au luat parte la activități și ne-au reprezentat cu succes. Au abordat temele diverselor culturi în Europa, diversitatea, au discutat despre evenimente importante destinate tinerilor în Europa, despre societatea civilă, implicare, comunicare eficientă, incluziune activă a tinerilor europeni și oportunitățile pe care le au tinerii europeni.

Ce înseamnă să fii cetățean european? Identitatea, viața privată și familia, libertatea; diversitatea; incluziunea activă, drepturile copiilor și ale tinerilor, emigrarea tinerilor în statele europene, protecția tinerilor în Europa, siguranța pe internet - sunt câteva din subiectele abordate împreună de tinerii din cele două țări.

Tinerii au participat la programul Centrului de zi 22 Decembrie și s-au jucat cu copiii mai mici de acolo.  Dar au avut și timp liber să viziteze muzeele din Baia Mare, parcul municipal, centrul vechi Millenium. Și chiar dacă exista bariera de limbă, tinerii români și maghiari au avut parte de multă distracție, s-au legat prietenii, au cântat la chitară. A fost o săptămână pe cinste.

Încă o instituție închisă! Încă două case familiale inaugurate în Teaca!

Pentru cei 24 de copii care de ieri trăiesc în cele două case de tip familial inaugurate în Teaca, județul Bistrița, începe o nouă viață. O viață trăită între oameni, într-un mediu familial, așa cum ar trebui să fie pentru orice copil. Alți șase copii au fost ajutați să se poată întoarce înapoi în familiile lor, iar pentru un grup de patru frați am achiziționat o căsuță de care se bucură alături de familia lor. Parteneriatul cu DGASPC Bistrița-Năsăud e deja vechi, iar instituția din Teaca e prima pe care o închidem împreună. Prin ceea ce am făcut împreună, toți copiii de acolo sunt, acum, în familii, sau în medii familiale, iar mulți alții nici măcar nu ajung să fie rupți de familiile lor, prin programul de prevenire a abandonului pe care-l derulăm în tot județul.

M-am bucurat mult să fiu părtaș la bucuria de ieri a copiilor!