Instituțiile vechi pentru copii din Maramureș sunt istorie

La începutul acestui an am închis ultima instituție de tip vechi din Maramureș. După 12 ani și tot atâtea instituții-mamut închise, toți copiii din protecția statului din județ sunt plasați doar în medii familiale sau case de tip familial pentru cel mult 12 copii. Capitolul încheiat aici demonstrează că se poate. Se poate face reformă adevărată în protecția copilului în România, de către stat, deci, în mod sustenabil. HHC a sprijinit Consiliul Județean și Direcția pentru Protecția Copilului în tot acest timp, dar statul a implementat efectiv reforma și tot statul susține noua structură de servicii, noul sistem de protecție, pe termen lung. Pentru copii, e o diferență enormă. Mediul familial le oferă o copilărie mai bună și ulterior o viață independentă. Asta nu înseamnă că s-au încheiat problemele. Rămâne chestiunea calității îngrijirii, a atitudinii birocratice excesive cu efecte negative asupra copiilor, rămâne problema activităților periculos de restrânse derulate cu copiii, dar s-a trecut un prag psihologic și, de acum înainte, vorbim despre calitatea vieții copiilor și despre modul de interacțiune cu ei. Aici ne vom îndrepta atenția.

Când ajutorul social devine scuză pentru lene

Bine că putem plăti bani la greu pentru familii nevoiașe, cu tați și mame care nu vor să se angajeze. Bine că ridiculizăm o tentativă de reducere a modalităților de risipire a banului public, prin luarea în calcul a mai multor indicatori de decizie în acordarea sau neacordarea ajutorului social. Bine că ne plângem că asistenții sociali sunt pe cale să devină experți de evaluare a bunurilor săracilor. Dar nu vedem că aceiași oameni săraci refuză să se angajeze pe posturi bune, găsite de asistenți sociali. Mulți dintre ei, decât să se angajeze, mai bine trăiesc pe ajutor social. Și atunci, de ce să turnăm bani cu găleata în familii care pot să lucreze? De ce să cheltuim degeaba, acolo unde sunt oameni apți de muncă, sănătoși, întregi la minte și la trup?

Prin încăpățânare, prin lene, dar și prin constatarea că ”se poate și asa”, leneșii capătă statut de ”asistați social”, dar mai mult, își mențin copiii în condiții de sărăcie cumplită. În asemena situații, copiii ar trebui luați de lângă acești părinți, care le pun viața și sănătatea în pericol.

Da, sunt niște excese în modul de realizare a indicatorilor pentru acordarea ajutorului social, dar, per ansamblu, măsura e bună și va duce la diminuarea risipirii banului public și la creșterea angajărilor în muncă. Pentru că, adevăratul ajutor social pentru cel nevoiaș, e un loc de muncă. M-am săturat de eternii asistați social, care fug de muncă precum dracul de tămâie.

Cât advocacy și cât lucru cu copiii și cu familiile?

De ceva vreme, mă preocupă dilema balanței dintre lucrul în cercuri abstracte (politici, legislație, lobby, influență pozitivă, studii, raportări) și lucrul concret, cu copiii și cu familiile vulnerabile. Până nu am început proiecte de advocacy, toate energiile erau îndreptate spre lucrul direct cu copiii. Ulterior, am îndreptat energii spre domenii mai puțin concrete (comunicare, lobby, cercetări științifice, publicații). Am observat un paradox: notorietatea îți crește pe măsură ce faci proiecte abstracte, pe măsură ce vorbești despre ceea ce faci. Notorietatea noastră era foarte redusă atunci când doar lucram efectiv cu copiii din instituții, din protecția statului. Iar aici e și buba: cu cât faci mai mult în partea de advocacy și de birocrație, cu atât scade motivația oamenilor din organizație. Cu alte cuvinte, riscul e că buna reputație externă implică un cost foarte mare: scăderea motivației efective a oamenilor din echipă și, implicit, reducerea contactului direct cu copiii și cu familiile.

La urma urmelor, justa măsură e undeva la mijloc: nu ai cum să-ți finanțezi operațiunile, fără ”zgomotul” din jurul lor, care înseamnă vorbe, evenimente, întâlniri, cercetări. Totul e să fii în stare să menții echilibrul. De fapt, umbli pe sârmă.

BB Collection susține proiectele noastre

Finalul acesta de an ne-a adus o bucurie mare: compania BB Collection a decis sa intre într-un parteneriat cu noi, finanțând proiectele pe care le derulăm cu o sumă considerabilă. Zeci de copii vor beneficia de susținerea lor și vor rămâne alături de părinți. Marea satisfacție pe care-o avem e că ne simțim împreună cu BB Collection în aceste sărbători sfinte și în prag de An Nou. Suntem onorați de parteneriat și, în numele copiilor și al familiilor pentru care suntem aici, vă mulțumim!

Parteneriat de 15.000 Euro cu Porsche România

Și la finalul acesta de an, proiectul HHC/Porsche e în ”full throttle”! Compania a decis să acorde încă un an de susținere pentru proiectul social al Părintelui Ioan Ardelean din Hoteni, unde cresc încă opt copii alături de cei doi copii ai săi și ai soției sale, Luminița. Iar Tabăra de Artă Socială de la Hoteni se va desfășura și anul acesta, tot datorită susținerii Porsche România!

Mulțumim, Brent Valmar și Rainer Trischak, pentru consolidarea parteneriatului de care suntem mândri! Mulțumim și Ancăi Ghenescu, Corporate PR, sufletul acestui proiect!