Natalie Pinkham, prezentatoarea F1 a Sky TV, vizitează programele HHC în România

Începe azi în București, continuă mâine la Bacău și încheie miercuri și joi, la Slatina, unde ancora Formula 1 a Sky TV finanțează crearea unei case de tip familial pentru 12 tineri cu dizabilități severe. Pentru construcția casei, dar și pentru familiile și copiii spijiniți să rămână împreună în județul Olt, vedeta a strâns 200.000 de Euro, fonduri care permit derularea programului HHC România în regiune. În fiecare județ, Natalie Pinkham vizitează instituții de tip vechi pentru copii, proiecte de prevenire a abandonului, de reintegrare, de sprijin pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție și își inspectează șantierul în lucru al casei de tip familial pe care o finanțează în totalitate, prin strângeri de fonduri făcute pe cont propriu în Marea Britanie.

Proaspăt venită de la Formula 1 din Belgia, ea a venit direct în România, unde e în vizită de lucru până joi. Am nespus respect și admirație pentru Natalie Pinkham face pentru țara noastră. Mulți români ar putea să-i ia exemplul, iar atunci țara noastră ar putea fi un altfel de loc.

Peste 500 de copii și tineri în familii în Botoșani

Faptul că am deschis cinci case de tip familial și un centru de recuperare în Botoșani, împreună cu Asociația SERA România, pentru copii cu nevoi speciale severe - e doar partea care se vede a aisbergului. În spate, stă o muncă de doi ani, cu mai bine de 500 de copii și tineri fie ajutați să rămână în familiile lor, fie ajutați să ajungă într-un mediu familial.  Fără acțiunea noastră, toți aceștia ar fi fost în sistemul de protecție și ar fi generat costuri de aproximativ 2.300 lei pe lună per copil. Am făcut reintegrări în familiile naturale sau extinse. Am sprijinit tinerii să poată deveni independenți. Am lucrat direct cu familiile, iar astfel au putut rămâne alături de copiii lor. Am evitat trauma și chinul cumplite, pe care copiii le-ar fi trăit, cu consecințe de neimaginat în viețile lor.

Tabăra de artă se transformă în Școala Maramureșeană de Pictură

Da. Am inceput ediția a noua a Taberei de Artă de la Desești, în Maramureș. Cu 40 de copii și tot pe-atâția artiști și pictori. În plus față de mentoratul dintre copii și pictori, Silvia Călin face câte un atelier de dans cu tinerii din tabără în fiecare zi. Preotul Ioan Ardelean, care acum e preot paroh în Desești, e sufletul acestui eveniment. Au fost mulți săteni de față, în straie populare. În umbra bisericii de lemn, pe dealul verde, cu pădurea profilată în adâncime, cuvintele Preotului Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului s-au transformat într-o poveste plăcută, la ceas de seară.

După discuții cu Preotul Episcop Iustin, am ajuns la concluzia că Tabăra de Artă s-a transformat într-un fenomen cultural, care nu mai e o simplă tabără, ci o adevărată Școală de Pictură. Așa că-i vom spune Școala Maramureșeană de Pictură. Pentru că 40 de copii și tineri învață să picteze și să se bucure de artă, alături de tot atâția artiști, din țară și din străinătate. Mulțumim Porsche România, care a făcut posibil acest eveniment cu totul și cu totul aparte!

Încă o instituție pentru copii la pământ!

Centrul de plasament Sfântul Spiridon (nu am înțeles niciodată de ce trebuie să aibă nume de sfinți locurile care transformă în coșmar copilăria) este, de astăzi,închis! Ultimii copii și tineri se mută în cele trei case de tip familial pe care le-am făcut pentru ei în Botoșani. Proiectul a durat doi ani și a implicat procese ample de reintegrare a copiilor înapoi în familiile lor, prevenirea abandonului, astfel încât numărul de copii care intră în sistem să se reducă pe cât de mult posibil, formare profesională pentru membrii de personal, sprijin pentru tinerii care pot părăsi sistemul, plasamente simple și în asistentă maternală, dar și adopții. Am putut face acest proiect prin parteneriatul cu Asociația SERA România și cu Consiliul Județean Botoșani, prin DGASPC Botoșani. Asociația SERA România a făcut trei case de tip familial și un centru de recuperare pentru persoane cu dizabilități.Oricum, instituția pe care am închis-o împreună era foarte mare. Fără puterea parteneriatului, nu reușeam să ducem la îndeplinire proiectul în doi ani, iar copiii și tinerii ar fi rămas captivi în instituție cel puțin încă vreo doi ani. Așa, toți sunt acum într-un mediu familial, mult mai prietenos și potrivit pentru o dezvoltare și o copilărie cât mai apropiate de normalitate.

Să tot trăiesc zile de-astea!

Din 2002, ARK și HHC oferă copiilor o viață de familie în România

ARK - Absolute Return for Kids e partenerul nostru strategic în ultimii 11 ani. Împreună, am închis instituții pentru copii și am dus la schimbarea sistemului într-unul bazat pe familie. Am închis 21 de instituții pentru copii. Am scos 2.400 de copii din ele și i-am adus în familii. Am prevenit separarea a 9.000 de copii de părinții lor. Am instruit peste 3.000 de membri de personal. Toate astea, printr-un program masiv, derulat în 14 județe din toată țara. Prezența celor de la ARK a permis o gândire strategică. Fără planificarea pe termen lung, fără parteneri puternici, fără colaborare, respect și învățare reciprocă, nu poți realiza prea mult. ARK și HHC au avut baza pe care să inoveze, să dezvolte creativitate, să genereze idei și, astfel, să-și aducă aportul la transformarea sistemului de protecție în România.

Nu, nu am terminat încă. Mai avem multe de făcut: pentru calitatea serviciilor pentru copii. Pentru sprijinul familial. Pentru tinerii care părăsesc sistemul. Pentru procesele și sistemele de management la nivel județean și local. Pentru finanțarea familiei și a copilului. Pentru dezvoltarea sustenabilă și abordarea proactivă care să ducă la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Vom fi aici și, sperăm, ne vom aduce contribuția la realizarea acestor lucruri. Nu suntem singuri: ONG-uri puternice, organisme naționale și internaționale sunt angajați în acest proces. Și așa și trebuie să fie: copiii și familiile sunt măsura civilizației unei țări. Suntem o țară civilizată în măsura în care avem grijă de cei vulnerabili.