Acordul de Parteneriat pentru România e în etapa finală de realizare
De prea multe ori am văzut și am auzit cum banii alocați prin fonduri structurale se duc pe căi greșite și, implicit, nu sunt absorbiți, sau sunt absorbiți pe lucruri deloc strategice și prea puțin structurale în esența lor. Aș vrea ca noua viziune a alocării de fonduri structurale să fie bazată pe o arhitectură diferită, nu doar pentru că așa o impune Comisia Europeană, ci și pentru că asta e abordarea celor în măsură să avizeze documente de o relevanță strategică, precum Acordul de Parteneriat pentru România. În baza acestui document, se vor realiza planurile operaționale pe fiecare segment de intervenție în parte. Acum e momentul să punem pe tapet acele probleme care nu au voie să se mai repete în cadrul multi-anual 2014 - 2020 și acum trebuie să acționăm pentru includerea între priorități a acelor domenii și portofolii de proiecte care au capacitatea să ducă, într-adevăr, la transformări sistemice și la o nouă viziune, axată pe oamenii reali, nu pe paragrafe abstracte sau pe sofisme prețioase. Acordul de Parteneriat pentru România e în curtea Ministerului Fondurilor Europene. Pe capitolele mari de programare operațională, societatea civilă a venit cu propuneri a căror valoare stă în forța prezenței pe teren, în miezul lucrurilor, acolo unde funcționarii și birocrații ministerelor ajung puțin. Deși limbajul documentului e rigid și stufos, lăsând loc de puțină manevră posibilă pe flexibilizarea metodei de abordare a problematicii din macro-sistem, avem convingerea că includerea priorităților subliniate de organizațiile non-guvernamentale poate duce la alocarea resurselor financiare exact acolo unde trebuie să ajungă: în măduva intervențiilor de structură, în programe de sustenabilitate și în direcțiile critice necesare în țara noastră.
În urma analizării variantei actualizate a draftului de Acord de Parteneriat, am trimis o serie de observații și recomandări realizate împreună cu WWF, Societatea Ornitologică Română, Alături de Voi România, TERRA Mileniul III, FDSC, Soros, Centrul pentru Resurse Juridic, OvidiuRO și FONPC. Ne-am exprimat disponibilitatea să participăm la întâlniri directe cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și să oferim detalii suplimentare cu privire la observațiile și recomandările trimise.
E pentru prima dată că organizații din domenii atât de diverse precum protecția copilului, asistență socială, drepturile persoanelor cu dizabilități, ecologie, sănătate, educație, federații de organizații, sau advocacy - și-au unit forțele pentru un astfel de scop comun. Cred că abordarea e foarte fericită și menținerea ei poate duce la o creștere serioasă a credibilității și a preluării mesajelor societății civile de către autoritățile statului. Coaliția formată de noi nu permite ignorarea sau minimizarea mesajului pe care îl transmitem.