Finanțări UE pentru închiderea instituțiilor

În contextul actual, nu există finanțare disponibilă de la Uniunea Europeană, prin fondurile structurale, pentru crearea de servicii alternative de tip familial. În consecință, nu există sprijin pentru închiderea instituțiilor vechi pentru copii, sau pentru dezvoltarea de case de tip familial care să înlocuiască instituțiile. De vreme de Uniunea Europeană e o sursă puternică de finanțare, ar putea genera o creștere extraordinară a ritmului de dezvoltare pentru infrastructura necesară a serviciilor rezidențiale de tip familial și, astfel, s-ar putea avansa agenda închiderii instituțiilor din sistemul de protecție din România.

Nu e încă nici o structură de lobby existentă pentru acest demers. Vrem să inițiem obiectivul acesta și să prioritizăm agenda închiderii instituțiilor în țara noastră. În concordanță cu viziunea noastră, România ar putea fi o țară fără instituții vechi pentru copii, până în 2020, pe baza unui efort semnificativ în următorii cinci ani (până în 2015), dacă Uniunea Europeană ar permite finanțarea prin fonduri structurale a dezinstituționalizării. Face sens: de vreme ce suntem una din țările care a avut peste 100.000 copii în instituții cu niște ani în urmă și acum având aproape 11.000 de copii în 256 de instituții, România poate beneficia de închiderea definitivă a problemei instituțiilor pentru copii. Ar fi prima țară din sud-estul Europei care să  dovedească faptul că modelul serviciilor de tip familial funcționează, iar alte țări ar putea urma acest exemplu.

Trebuie să le oferim și copiilor din grija statului șansa să-și trăiască și ei copilăria așa cum fac toți copiii: în mijlocul unei familii.