Încă o instituție pentru copii din Mureș va fi închisă

Zau de Câmpie e un loc de supraviețuire pentru copiii din grija statului. Instituția e în proces de închidere, în parteneriatul dintre Direcția de Protecție a Copilului Mureș și HHC România. Când am inițiat proiectul, erau 70 de copii în instituție. Acum, au mai rămas 33. Până la Crăciun, toți vor fi plasați fie într-o familie adevărată, fie într-o casă de tip familial. Mulți copii s-au întors acasă, la familiile lor, ajutați de noi. Alții, au fost sprijiniți să devină independenți. Am fost surprins în mod deosebit de povestea unei tinere din instituție, Anna, care și-a luat un masterat în istorie cu nota 10. Acum, vrea să se înscrie la un doctorat în arheologie. O tânără excepțională, care poate fi un exemplu foarte bun pentru alți copii din sistemul de protecție. Anna e o inspirație pentru mine, prin ceea ce a realizat, ținând cont de greutățile prin care a trecut.

Legat de proiect, am pornit un program de prevenire a abandonului, sprijinind copiii să rămână alături de părinții lor. Acesta va continua și după închiderea instituției, pentru că e foarte folositor familiilor vulnerabile.

Proiectul e un parteneriat real. E implicată și fudația Buckner, care a dezvoltat servicii familiale în județ și a luat în grijă și opt copii din instituția Zau de Câmpie. Direcția de Protecție a Copilului Mureș și-au folosit resursele proprii la maximum, plasând câțiva copii din instituție în serviciile familiale existente.

Formarea profesională e esențială. Personalul care lucrează cu copii și familii vulnerabile trebuie pregătit, să poată lucra cât mai bine cu aceștia. Prin formare, cunoaștem oamenii care lucrează cu copiii, le clarificăm dilemele, dar și învățăm de la ei multe.

Mă bucur că Mureș e foarte aproape să devină un județ fără instituții pentru copii!