Investiția socială a companiilor private în organizații non-guvernamentale

Anual, se pierd peste 200 milioane de Euro, pentru că organismele juridice private din țara noastră folosesc prea puțin facilitatea fiscală de alocare a 20% din impozitul pe profit către bugetele organizațiilor non-guvernamentale. Dar unii ca Arval BNP Paribas, B&B Collection, Vodafone, BRD Societe Generale, Pirelli, Porsche, Romstal sau Baker Tilly Klitou folosesc această pârghie excelentă pentru finanțarea programelor de responsabilitate socială. Lor le-am mulțumit vineri seara, la Gala HHC România de la Cercul Militar Național, unde i-am premiat și le-am dat socoteală pentru felul în care le-am investit banii.

Mă gândesc cât de multe s-ar putea face cu cei peste 200 milioane de Euro care se irosesc anual în țara noastră, prin lipsa de acțiune în programe de responsabilitate socială. Stă în vârful pixului companiilor să facă o diferență uriașă în viața oamenilor în jurul cărora trăiesc și în societatea din care fac parte. Sper ca exemplul companiilor menționate mai sus să fie preluat de cât mai multe alte companii, să iasă din încremenire și să acționeze.

The Social Investment of Private Companies in NGOs

Every year, around Euro 200 million are lost, as the private companies in our country hardly use the fiscal facility of allocating 20% of their tax on profit to NGOs. Some, like Arval BNP Paribas, B&B Collection, Vodafone, BRD Societe Generale, Pirelli, Porsche, Romstal or Baker Tilly Klitou do use this lever to make social transformation and fund social responsibility programmes.It is them we thanked on Friday night, at the HHC Romania Gala, where we gave them awards and also we told them how we invested their money. I am thinking of how much one could do with the Euro 200 million which are being lost annually in our country, due to the lack of action in CSR programmes. It is up to the good will of companies to make a huge difference in the lives of people they live around, and in the society they are part of. I hope that the example of the companies I mentioned above be taken by as many companies as possible.

Marian-Petrișor Daogaru aleargă 1.000 km pentru HHC

Marian-Petrisor Daogaru a ales să alerge pentru HHC România în duatlonul 1000km Balkan Charity Challenge. Este un eveniment sportiv  în cadrul căruia orice persoană care are condiția fizică necesară se poate înscrie pentru a alerga în sprijinul uneia dintre organizațiile înscrise in competiție (12 din România și 6 din Bulgaria). Traseul complet are 1.050 km, Bucuresti-Bulgaria și retur. Doar cei înscriși la categoria Super Human (cum e și Marian) îl parcurg pe tot. Marian a ales proiectul  de realizare a Centrului de Zi din Vișeu de Sus, prin care vrem să-i ajutăm pe copii și familiile lor să rămână împreună. Are 25 de ani, a absolvit Facultatea de Politehnică și are o inimă de aur.

Unicredit a creat o pagină de donații pentru fiecare participant, împărțită în două categorii de donatori: angajați Unicredit și alții. Donațiile angajaților vor fi dublate la final de Unicredit.

Mulțumim, Marian, pentru cei peste 700 EUR pe care i-ai strâns până acum! Jos pălăria!

Marian-Petrisor Daogaru Runs 1,000 Km for HHC

Marian-Petrisor Dăogaru chose to run for HHC Romania in the 1000km Balkan Charity Challenge. This is a sports event where a person with the right kind of physical condition can run for an organisation included in the competition. There are 12 such Romanian organisations and 6 Bulgarian ones. The total run is 1,050 km long, and it is the Bucharest - Bulgaria and back distance. Only those included in the Super Human category (like Marian) can do the whole run.

Marian chose to support the Viseu de Sus Day Centre, through which we want to help children and their families stay together. He is 25 and a graduate of Engineering, with a golden heart.

Unicredit created a donation page for each participant, sharing it into two categories of donors: Unicredit employees, and others. Employees" donations will be matched in the end by Unicredit.

Thank you, Marian, for the more than Euro 700 you have raised so far!

”Finding Family”, un film de Oggy Tomic, se lansează azi la Londra. Între timp, copiii continuă să fie abuzați în instituții

Filmul prezintă viața unui tânăr care crește în instituții. De fapt, e povestea lui Oggy Tomic, regizorul și realizatorul filmului, care a crescut în instituții, în Bosnia. Talent excepțional, Oggy și-a expus acum povestea în acest film, care urmează să fie lansat în această seară, la Londra. Filmul va atrage atenția asupra traumelor și angoaselor trăite de copiii care cresc așa. Nu pot să nu leg evenimentul acesta de ultimele știri venite de la Centrul pentru Resurse Juridice, care au investigat abuzuri asupra copilului într-o instituție din Bihor. Cred că lucruri precum cele expuse de Georgiana Pascu și de colegii ei din CRJ sunt la ordinea zilei în instituțiile de tip vechi pentru copii, doar că sunt foarte puțini aceia care le scot la iveală și sunt prea puține investigațiile.

Iar soluția nu e să găsim țapii ispășitori. Asta aduce doar o rezolvare de moment. În locul lor, vin alții, care vor proceda la fel.

De vină, într-adevăr de vină, e sistemul și modul în care e conceput: cu 14.000 de posturi neocupate în sistemul de protecție specială, e doar o chestiune de timp până ies la iveală abuzuri de diverse feluri în instituții și nu doar în instituții. Atunci când nu e cine să protejeze, măcar, copiii, nu se pot întâmpla decât tragedii.

Ne-am obișnuit să închidem ochii și să spunem că asta e. Că nu avem ce face. Iar cei cu care vorbim, cei care răspund în ministere, dau vina pe FMI și pe Banca Mondială. Poate acțiunile noastre trebuie să ajungă și la FMI și la Banca Mondială. Poate atunci se va întâmpla ceva. Până atunci, cred că numărătoarea asta de film horror va continua și se vor tot aduna, fie în liniște, fie vocal, situații dramatice de abuz asupra copilului. În jurul nostru, cu acordul nostru tacit și cu niște ridicături din umeri.