Am inceput Auditul National al Serviciilor Sociale

Vrem să avem o imagine clară asupra sistemului de protecție a copilului din România și dorim să știm ansamblul de servicii de care beneficiază copiii din protecția statului. Vom audita fiecare direcție de asistență socială din consiliile județene (fiecare DGASPC). Colectarea de date durează șase săptămâni (iulie-august-septembrie). În septembrie vom face analiza și sinteza datelor, iar la început de octombrie vom avea concluziile și raportul final. Vom ști clar câți copii sunt în instituții, câte instituții de tip vechi mai există, cum sunt organizate, câte servicii alternative s-au dezvoltat în fiecare județ, care e capacitatea organizațională a direcțiilor de protecție a copilului, câți bani vin în sistem și cum se cheltuie. Datele vor fi colectate pe baza a trei chestionare comprehensive (unul pe analiza instituțiilor de tip vechi, fie ele renovate sau nerenovate; al doilea pe capacitatea instituțională de ansamblu și al treilea pe financiar).

Ce e nou: copiii instituționalizați sunt implicați direct. Li se cere părerea despre sistemul actual, precum și sugestii pentru un sistem de protecție pe care ei l-ar dori. În plus, participanții la audit (manageri din serviciile sociale) vor veni cu ideile lor, cu sugestiile lor pentru un sistem social mai bun, iar aceste propuneri vor forma o componentă aparte a auditului național. Acest demers explorativ se vrea o contribuție constructivă la îmbunătățirea serviciilor sociale pentru copii în țara noastră.

Pe baza rezultatelor auditului, vom face planul detaliat pentru închiderea tuturor instituțiilor vechi pentru copii în următorii ani și vom crea o politică publică pentru prevenirea abandonului.