După trei ani de muncă, încă 82 de copii ajung în medii familiale dintr-o instituție pe care am închis-o în Năsăud
Celor 70 de copii care era instituționalizați în Centrul de Plasament Năsăud în finalul lui 2014, când am început proiectul, li s-au adăugat încă 12 copii, din Centrul de primire în regim de urgență. Am făcut tot posibilul să-i reintegrăm înapoi în familiile lor pe cât mai mulți dintre ei. Am reușit asta cu 14 copii, iar cu alți doi suntem foarte aproape de a reuși asta, dar vom vedea clar, după ce vor sta o vreme în casa de tip familial.
Copiii pe care-i vedeți aici, în săritoare, sunt deja într-una din cele trei case de tip familial pe care le-am făcut împreună cu partenerii noștri, DGASPC Bistrița Năsăud și Consiliul Județean Bistrița Năsăud. Două case sunt în orașul Năsăud, iar a treia e în orașul Bistrița.
Dintre tinerii care erau instituționalizați, asistenții sociali au reușit să-i ajute pe 19 să devină independenți, fie găsindu-le un loc de muncă, fie prin sprijin cu chirii, sau prin cumularea acestora cu apropierea de familia lor de proveniență și consiliere de aici pe mai departe.
Frații Gabriel și Mihai, acum în vârstă de 16 și 19 ani, provin dintr-o familie numeroasă. Aveau acasă încă șapte frați, iar întreaga familie locuia într-o garsonieră de mică, fără baie. Deși părinții țineau legătura cu ei constant, nu puteau să-i ia înapoi, datorită locuinței extrem de mici. Am reușit să achiziționăm garsoniera situată vis-a-vis de cea în care locuiește familia și am renovat-o împreună cu părinții. Am făcut o mică baie, o bucătărie și două dormitoare pentru Gabriel și Mihai. I-am sustinut cu abonamente pentru transportul școlar și le-am asigurat școlarizarea. Acum, sunt acasă, cu părinții lor. Și sunt foarte bine.
La 14 ani, Maria a fost dusă în centrul de plasament Năsăud. De la vârsta de opt ani, a tot fost găsită cerșind și nici nu era dusă la școală. În vacanțele școlare Maria mergea în familia ei, dar s-a îndepărtat de părinți. În ultima vreme, părinții Mariei au obținut o locuință socială nouă pe care, din resurse proprii, au reușit să o mobilize. Maria e acum în Casa de Tip Familial Bistrița, aflată aproape de locuința familiei ei. Acum, își vizitează părinții și frații mai des.
Azi am avut bucuria să particip la inaugurarea a două dintre cele trei case de tip familial, în Năsăud, împreună cu partenerii noștri, DGASPC și Consiliul Județean Bistrița Năsăud. Am văzut copiii relaxați, liniștiți și încrezători. Erau cu fruntea sus. Să fie într-un ceas bun!
Asta nu înseamnă că ne oprim aici. Chiar acum, lucrăm pentru plasamentul în familie a încă doi dintre acești copii și suntem în curs de a sprijini traiul independent pentru unul din tinerii de 19 ani dintr-o casă de tip familial. Acum, însă, le e bine.